T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ÇORUM / MERKEZ - Zübeyde Hanım Özel Eğitim Uygulama Okulu III. Kademe

e-Safety Label Portalı

e-Safety Label Portalı

e-Safety Label Portalı

 

e-Safety Label Portalı

 

Tüm ziyaretçilere açık bölümler:


03-04-2023





About:

“Hakkında” sekmesinde eSafety Label’ın, güvenli ve zenginleştirici bir ortam sağlamayı hedefleyen, öğretme ve öğrenme deneyiminin bir parçası olarak çevrim içi teknolojiye güvenli erişim için okullar için Avrupa çapında bir akreditasyon ve destek hizmeti olduğundan bahsedilmektedir.

eSafety Etiketinin nasıl ortaya çıktığı, uygulanan pilot programlar, araştırma programları, araştırma raporları, kurucu paydaşlar, eSafety şampiyonları ön tanıtımı yine bu açılan sayfa da bulunmaktadır.

Online Safety:

“Çevrim içi güvenlik” sekmesinde eSafety Etiketi ile okullara, öğrencilere, ebeveynlere ve personellere çevrim içi güvenliğin tüm yönlerini ele almalarında yardımcı olmayı amaçlandığından bahsedilmektedir. eSafety Label akreditasyon süreci sayesinde, sisteme kayıtlı olan okulların güçlü ve zayıf yönlerinin belirlendiği ve daha fazla gelişme gerektiren çevrim içi güvenlik yönlerinin okul eylem planları ile sunulduğu anlatılmaktadır.

Alt yapı bölümünde internetin çok çeşitli avantajlar ve fırsatlar sunduğu, ancak içinde risklerin de bulunduğu, olumlu içeriğin yanı sıra okulların çocukları ve gençleri korumaları gereken daha zorlu ve sorunlu alanları olduğundan söz edilmektedir. Filtreleme ve izlemenin okulların uygulayabileceği iki yöntem olduğu ancak bunun kısmi bir çözüm olduğu ifade edilmektedir. Okul ağı güvenli ve korumalı mı, akredite bir internet servis sağlayıcısı kullanıyor musunuz, bir filtreleme / izleme ürünü kullanıyor musunuz? gibi sorular da ele alınmaktadır.

Politikalar bölümünde okul politikalarının düzenli olarak gözden geçirilmesi gerektiğinin farkına varılmasının önemli olduğu, özellikle çevrim içi güvenliği ele alırken tüm paydaşların (öğrenciler, personel ve ebeveynler) güvenli bir ortam yaratma ve sürdürmede okul politikalarının oluşturulmasında ve güncellenmesinde yer almaları gerektiğinden söz edilmektedir. Okulunuzun bir dizi sağlam politika ve uygulaması var mı, kabul edilebilir bir kullanım politikanız var mı, herkes bunun farkında mı; zorbalıkla mücadele politikanız, siber zorbalıkla ilgili referanslar içeriyor mu, güvenlik politikası ihlal edildiği zaman etkili yaptırımlar var mı, okulunuzda bir e-güvenlik koordinatörü atadınız mı? gibi sorular da ele alınmaktadır.

Uygulama bölümünde dünyadaki en iyi filtreleme yöntemlerinin bile, çocukları ve gençleri çevrimiçi olduklarında korumak için yeterli olmadığından, bir şeyler ters gittiğinde öğrenciler ne yapacaklarını biliyor mu, sadece bir öğretmene veya ebeveynlere değil, aynı zamanda kullandıkları sitenin sahibine de bir şeyi nasıl bildireceklerinin farkındalar mı? gibi sorular ele alınmaktadır.

eSafety Label:

“eSafety Etiketi” bölümünde, eSafety Etiketinin 2012’de başlatılan bir Avrupa Okul Ağı girişimi olduğu, amacının Avrupa okullarına ve genişletilmiş okul ekosistemine akreditasyon ve destek sağlamak olduğundan bahsedilmektedir.

Avrupa çapında bir akreditasyon ve destek servisi olan eSafety Label sisteminin öğretmenler, okul müdürleri, BİT koordinatörleri ve okul personeli için önemli bir araç olduğu, eSafety Topluluğunun katılımcılarına etkileşime girebilmeleri, en iyi uygulamaları paylaşmaları, tavsiye almaları ve zor vakaları nasıl çözdüklerine dair paylaşım alanı sunan ideal bir araç olduğu anlatılmaktadır.

Okulunuzun çevrim içi güvenlik seviyesine ve değerlendirme sürecinde değerlendirilen diğer faktörlere bağlı olarak, aşağıdaki etiketlerden birini alabileceğiniz ifade edilmektedir. Bunlar:

Demir: Temel çevrim içi güvenlik seviyesi (Etiket tanımlanmaz)

Bronz: Çevrim içi güvenlik konusunda asgari farkındalık

Gümüş: Çevrim içi güvenliğe daha gelişmiş bir yaklaşım

Altın: Çevrim içi güvenliğin tüm alanlarında ve çevrimiçi güvenliğin eğitiminde üstün uygulama

News:

“Haberler” sekmesinde e-Güvenlik ile güncel haberler, eSafety Label portalına eklenen yeni modüller ve dosyalar, eSafety Label ile ilgili düzenlenen toplantılar gibi birçok habere bu sayfa üzerinden ulaşabilirsiniz.

Partners:

“Destekçiler” sekmesinde eSafety etiketinin, birçok lider şirketin (Kaspersky Lab, Liberty Global, Microsoft, Telefonica) ve Avrupa Eğitim Bakanlıklarının (Belçika- Flanders, İtalya ve Portekiz) destek sağlamak için Avrupa Okul Ağı ile güçlerini birleştirmesi nedeniyle ortaya çıkan bir Avrupa Okul Ağı girişimi olduğundan söz edilmektedir.

Bu sayfada çevrim içi güvenlik konularında okulların akreditasyonunun birçok kuruluş tarafından desteklendiği bilgilerine ve ilgili endüstri ortakların ve ulusal ortakların tanıtımına yer verilmiştir. Ayrıca sayfada ortak olmak isteyen kuruluşlar için iletişim bağlantısı verilmiştir.

eSafety Champions:

“e-Güvenlik şampiyonları” sekmesinde ücretsiz çevrim içi kurslara katılıp bilgi ve tecrübenizi arttırabileceğinizin anlatıldığı sayfada, bu çevrim içi kursların eSafety politikalarının oluşturulmasında, eSafety risklerini belirlenmesinde, okulların öğrencilere yönelik yaklaşımlarının oluşmasında fayda sağlayacağı ifade edilmektedir.

 

e-Güvenlik şampiyonları çevrim içi kursunun (MOOC) öğrenme hedeflerinin öncelikle kişiselleştirilmiş eSafety stratejinizi oluşturmak olduğu anlatılmaktadır. Sonrasında okul bağlamında uygun eSafety politikalarının önemini düşünmenin; okulunuzun ve öğrencilerinizin karşılaşabileceği eSafety risklerini ve zorluklarını belirlemenin; öğretmenler, ebeveynler, okul yönetim ekibi, BİT uzmanları vb. katılımı ile okulunuzun ihtiyaçlarına uygun bir eSafety stratejisi geliştirilmesinin önemi vurgulanmaktadır.

Sisteme kayıtlı üyelere açık bölümler

 

03-04-2023

 

 

 

 

 

Sisteme kayıt olduktan sonra ziyaretçilerin görebildiği tüm sayfalara ek olarak yeni sekmeler açılır.

Community:

“Topluluk” sekmesinde hesabınızı ayarları bölümü bulunmaktadır. Akreditasyon işleminize profilinizi ve okulunuzun veya kuruluşunuzun profilini tamamlayarak başlamanız gerektiği anlatılmaktadır. Diğer üyelerin kim olduğunu ve nereden geldiğini bilmelerine yardım etmenin topluluktaki deneyimini geliştireceği vurgulanmaktadır.

Topluluğun tüm araçlarını keşfetmenizi, okulunuzun çevrim içi güvenliğini artırmak için neler yapabileceğinizi ve belgelendirmek için bir eSafety Etiketini nasıl alabileceğiniz bilgilerinin bulunduğu sayfadır. Kullanıcı profili ve okul hesabına bu sayfadan ulaşılmaktadır.

Prepare:

“Hazırlık” sekmesi öz değerlendirme süreci hazırlıklarının yapıldığı bölümdür. Uluslararası öğretmenler topluluğuna, yöneticilere ve çevrim içi güvenlik uzmanlarının olduğu eSafety portalına katılarak okulunuzun çevrim içi güvenliğini artırma yolunda ilk adımı atmış olduğunuz anlatılmaktadır.

Kapasite geliştirmenin eSafety Etiketini edinmede ilk adım olduğu, e-Güvenlik sürecinin devamlı olduğu, okulların akranlar ve uzmanlarla bilgi alışverişinde bulunmaları gerektiği, eğitimcilerin kişisel deneyimlerinden örnekler sağladıkları katılım aşamasının önemli olduğu vurgulanmaktadır. Bütün bunların ise, eSafety etiketi iletişim araçlarıyla (Bloglar, Forumlar, Anketler, Elçilerin Bölümü) sağlandığı sayfada anlatılmaktadır.

Ve son olarak, kapasite geliştirme süreci ve topluluğa devam eden bir katılımın ardından, okulların kendilerini hazır hissettiklerinde öz değerlendirme formuna geçebilecekleri, değerlendirme formunun bir dizi sorudan oluştuğu, alacağınız puanlara göre (Ve ayrıca kaynaklar, olay durumları ve topluluk üzerindeki faaliyetler yoluyla katkınızı dikkate alarak) bir uzmanın faaliyetlerinizi gözden geçireceği ve bir etiket (Demir, Bronz, Gümüş veya Altın) alabileceğiniz sayfada anlatılmaktadır.

Collaborate:

“İşbirliği” sekmesinde eSafety Etiket Topluluğuna katılmak, çevrim içi güvenliğe ilişkin görüş ve bilgilerinizi arkadaşlarınızla paylaşmanıza olanak tanındığından, bu alanda uzmanlığınızı ve düşüncelerinizi diğer topluluk üyeleri ile paylaşabileceğinizden, sorular sorup veya başkalarının deneyiminden yararlanabileceğinizden bahsedilmektedir. Bu sayfada anket ekranı, forum bölümü özet ekranı ve blog sayfası ekranı bölümleri bulunmaktadır.

Get Label:

“Etiket al” sekmesinde eSafety Label etiketini nasıl alabileceğinize dair bir rehber bulunmaktadır. Zaman çizelgesi bölümünde, akreditasyon sürecinin ne kadar sürdüğünü daha iyi anlamanızı sağlayacak bilgi grafiği vardır. Daha üst seviye etiket alabilmek için ne zaman ve hangi koşullar altında yeniden başvuru yapmanız gerektiği de yine ilgili grafikte anlatılmıştır. Ayrıca bu bölümde değerlendirme formunun üç kategoriden (Altyapı, politika ve uygulama) ve 30 sorudan oluştuğu da söz edilmektedir.

Bu bölümde etiket süreci temelde 3 adım şeklinde detaylı anlatılmıştır. Bunlar:

1. Hazırlık

2. İletişim kurma, katılım sağlama, katkıda bulunma

3. Değerlendirme Formunu doldurma şeklindedir.

Resources:

“Kaynaklar” sekmesinde çevrim içi güvenlik kaynakları, modern teknolojinin ve çevrim içi araçların okullarda güvenli kullanımı hakkında farkındalık yaratmayı veya rehberlik sağlamayı amaçlayan materyallerden söz edilmektedir. Kaynaklar bölümüne videolar, broşürler, kitapçıklar, atölyeler, ders planları, kampanyalar, araçlar, eTwinning projeleri, posterlerin yüklenebileceği belirtilmektedir. Kaynakların yüklenmesi, diğer öğretmenlerin daha güvenli bir çevrim içi ortam oluşturmasına yardımcı olacak ve okulunuzun eSafety Etiketi akreditasyonu için ekstra puan kazanacağınız açıklanmaktadır.

Sayfada “Bir kaynak yükle” bölümü de bulunmaktadır.

Cases:

“Vakalar” bir okulda meydana gelen gerçek bir olayın ve bunun nasıl çözüldüğünün raporlamasından bahsedilmektedir. Okulunuz, siber zorbalık, kötü amaçlı yazılımların sisteme bulaşması veya gizliliğin ihlali gibi çevrim içi bir güvenlik olayı yaşadı mı, bu tür durumlarla nasıl başa çıktınız? gibi sorular da ele alınmaktadır.

Okulunuzda meydana gelen bir olayı eSafety portalına bildirmeniz ve eSafety portalı’nın benzer durumlarla karşı karşıya kalan diğer öğretmenlere yardımcı olabilecek bir olay galerisi oluşturmasına yardımcı olmanız istenmektedir. Okulunuzun eSafety Etiketi akreditasyonu için vakalar bölümünün önem taşıdığından söz edilmektedir.

Sayfada “Bir vaka bildir” bölümü de bulunmaktadır.

,NOT: Burhan SEL Hocamızın eSafety Label Hakkında Herşey adlı dokümanından alınmıştır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.03.2024 - Güncelleme: 11.03.2024 09:27 - Görüntülenme: 32
  Beğen | 0  kişi beğendi