T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ÇORUM / MERKEZ - Zübeyde Hanım Özel Eğitim Uygulama Okulu III. Kademe

e-Güvenlik Politikası

15-09-2018

e-Güvenlik Politikası

 

Zübeyde Hanım Özel Eğitim Uygulama Okulu III. Kademe

e-Güvenlik Politikamız

 

AMAÇ:

Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte her okulun Okul Güvenlik Politikasının olması kaçınılmaz olmuştur. Günlük hayatımızın bir parçası olarak hepimiz dijital teknolojilerle yaşıyoruz.

Okulumuz e güvenlik çalışmaları ile internet, akıllı tahta, bilgisayar, laptop ve cep telefonlarını kullanırken; öğrencilerin, velilerin ve öğretmenlerin korunmasını amaç edinmiştir.

Politikamız, yöneticiler, öğretmenler, veliler, tüm personel ve öğrenciler için hazırlanmış olup, internet erişimi ve bilgi iletişim cihazlarının kullanımı için geçerlidir.

POLİTİKAMIZ:

1.Okulumuzun internet sitesi,  İnstagram, Facecook proje sayfası  gibi sosyal ağları bulunmaktadır. Bu ağların üzerinde yayınlanan veriler kontrollü olarak paylaşılmaktadır.

2.Okulumuzda cep telefonu kullanmak yasaktır. Okula getirilen telefonlar Müdür yardımcısının odasında bulunan bölüme konur. eTwinning projesi yapan arkadaşlar proje çalışmaları amacıyla gerektiği takdirde kullanmaktadır.

3.Rehberlik servisi tarafından, sınıflara düzenli olarak, BİT bağımlılığı, BİT'nin doğru ve güvenli kullanımı, Siber Zorbalık gibi konularda seminerler tertiplenmektedir.

4.Okulumuzda "Daha Güvenli İnternet Günü" kutlanmaktadır.

5.Rehber Öğretmenlerimiz internet etiği ve güvenli internet kullanımı konuları hakkında öğrencilerimize bilgilerini aktarmaktadır.

6.Okulumuzda 21.yy iletişim becerileri önemsenmektedir. Bununla ilgili olarak öğrencilerimizin BİT kullanım becerilerini geliştirme çalışılmaları yapılmaktadır.

OKULUMUZDA  E-GÜVENLİK POLİTİKASININ AMACI;

·Okulumuz'un tüm üyelerini çevrimiçi olarak korumak ve güvenliğini sağlamak.

·Teknolojinin potansiyel riskleri ve yararları konusunda idareciler, öğretmenler, öğrenciler ve çalışanlar için farkındalık yaratmak.

·Tüm personelin güvenli ve sorumlu bir şekilde çalışmasını sağlamak, olumlu davranışları online olarak modellemek ve teknolojiyi kullanırken kendi standartlarını ve uygulamalarını yönetme gereksiniminin farkında olmak.

·Okuldaki tüm üyeler tarafından bilinen çevrimiçi güvenlik endişelerine yanıt verirken açıkça kullanılacak prosedürleri tanımlamak.

·Bu politikanın, yönetim organı, öğretmenler, destek personeli, harici yükleniciler, ziyaretçiler, gönüllüler ve okul adına hizmet veren veya bunları yerine getiren diğer kişiler (toplu olarak bu politikada ´personel´ olarak anılacaktır) dahil olmak üzere tüm personel için geçerlidir ) yanı sıra çocuklar ve ebeveynleri kapsamasını sağlamak,

·Sonuç olarak ana hedefimiz, internet erişimi ve kişisel cihazlar da dahil olmak üzere bilgi iletişim cihazlarının kullanımı için bu güvenlik politikasının geçerli olmasıdır.; çocuklar, personel ya da diğer kişilere, çalıştıkları dizüstü bilgisayarlar, tabletler veya mobil cihazlar gibi uzaktan kullanım için okul tarafından verilen cihazlar için de geçerlidir.

TÜM ÇALIŞANLARIN KİLİT SORUMLULUKLARI

1.    Çevrimiçi güvenlik politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak.

2.    Kabul Edilebilir Kullanım Politikalarını  (AUP´lar) okumak ve onlara bağlı kalmak.

3.    Okul sistemlerinin ve verilerin güvenliğinden sorumlu olmak.

4.    Bir dizi farklı çevrimiçi güvenlik konusundaki farkındalığa sahip olmak ve onların bakımında çocuklarla nasıl ilişkili olabileceklerini bilmek.

5.    Yeni ve gelişmekte olan teknolojiler kullanıldığında iyi uygulamaları modelleme

6.    Mümkün olduğunca müfredat ile çevrimiçi güvenlik eğitimini ilişkilendirme.

7.    Okul koruma politikalarını ve prosedürlerini takip ederek endişe duyan bireylerin belirlenmesi ve uygun önlem alınması.

8.    Olumlu öğrenme fırsatlarına vurgu yapmak.

9.    Bu alanda mesleki gelişim için kişisel sorumluluk almak.

ÖĞRENCİLERİN BAŞLICA SORUMLULUKLARI ŞUNLARDIR:

·            Okulun Kabul Edilebilir Kullanım Politikalarını okumak ve onlara bağlı kalmak.

·            Çevrim içi ve çevrimdışı başkalarının hislerine ve haklarına saygı duymak.

·            İşler ters giderse, güvenilir bir yetişkinden yardım istemek ve çevrimiçi güvenlik sorunlarıyla karşılaşan diğer kişileri desteklemek.

·            Kendilerini ve başkalarını çevrimiçi olarak korumak için sorumluluk almak.

·            Belli bir teknolojiyi kullanmanın kişisel risklerini değerlendirmek ve bu riskleri sınırlamak için güvenli ve sorumluluk sahibi davranmak.

EBEVEYNLERİN BAŞLICA SORUMLULUKLARI ŞUNLARDIR:

·Okul Kabul Edilebilir Kullanım Politikalarını okumak, çocuklarını bu politikaya bağlı kalmaya teşvik etmek ve uygun olduğunca kendilerinin de bağlı kalmasını sağlamak.

·Çocuklarıyla çevrimiçi güvenlik konularını tartışmak, okulun çevrimiçi güvenlik yaklaşımlarını desteklemek ve evde uygun güvenli çevrimiçi davranışları pekiştirmek.

·Teknoloji ve sosyal medyanın güvenli ve uygun kullanımını modellemek.

·Davranışlarında, çocuğun çevrimiçi olarak zarar görme tehlikesi altında olduğunu gösteren değişiklikleri belirlemek.

·Okul veya diğer uygun kurumlardan, kendileri ve ya çocukları çevrimiçi problem veya sorunlarla karşılaşırsa yardım veya destek istemek.

·Okulun çevrimiçi güvenlik politikalarının oluşturulmasına katkıda bulunmak.

·Öğrenme platformları ve diğer ağ kaynakları gibi okul sistemlerini güvenli ve uygun bir şekilde kullanmak.

·Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin getirdiği fırsatlar ve risklerle ilgili olarak kendi bilinci ve öğrenimlerinden sorumlu olmak.

ÇEVRİMİÇİ İLETİŞİM VE TEKNOLOJİNİN DAHA GÜVENLİ KULLANIMI

OKUL WEB SİTESİ

·            Web sitesinde okulumuzun adres, e-posta, fax ve telefon numarası bilgileri bulunmaktadır. Personel veya öğrencilerin kişisel bilgileri yayınlanmayacaktır.

·            Okul Yöneticileri yayınlanan çevrimiçi içerik için genel yayın sorumluluğunu alacak ve bilgilerin doğru ve uygun olmasını sağlayacaktır.

·            Web sitesi, erişilebilirlik fikri mülkiyet haklarına saygı, gizlilik politikaları ve telif hakkı da dahil olmak üzere okulun yayın yönergelerine uyacaktır.

·            Öğrenci çalışmaları öğrencilerin izniyle ya da ebeveynlerinin izniyle yayınlanacaktır.

·            Okul web sitesinin yönetici hesabı, uygun bir şekilde güçlü şifreyle şifrelenerek korunacaktır.

·            Okul web sitesinde e-güvenlik konusunda bilgilendirmek amacıyla ayrı bir menü açılmış, buraya çeşitli bilgiler ve broşürler eklenmiştir.

·            Spam maillerden korunmak için  e-posta adresleri çevrimiçi olarak dikkatli bir şekilde yayınlanacaktır.

GÖRÜNTÜ VE VİDEOLARIN PAYLAŞIMI

·            Paylaşılan tüm fotoğraf ve videolar veri güvenliği, Kabul Edilebilir Kullanım Politikaları, Davranış Kuralları, sosyal medya, kişisel cihazların ve cep telefonlarının kullanımı gibi diğer politikalar ve prosedürlere uygun şekilde yer almasını sağlayacaktır.

·            Öğrenci içerikli tüm paylaşımlarda velilerin izinleri alınmaktadır.

·            Kullanıcılar, şahsi sosyal medya hesaplarında, okul öğrencileri ve çalışanlarının yer aldığı görselleri, okul yetkili mercileri tarafından onaylanmadan paylaşamazlar.

·            Okul öğrenci ve çalışanlarını ilgilendiren/içinde bulunduran tüm içerik, ancak kontrol ve onay süreçlerinden geçtikten sonra; paylaşıma açık hale gelecektir.

CEP TELEFONLARI VE KİŞİSEL CİHAZLARIN KULLANIMI:

•      Okul saatleri içinde öğrencilerimizin kişisel cep telefonu kullanımı yasaktır.

•      Bilişim araçlarını, okul yönetimi ile öğretmenin bilgisi ve izni dışında konuşma yaparak, ses ve görüntü alarak, mesaj ve e-mail göndererek, bunları arkadaşlarıyla paylaşarak eğitim-öğretimi olumsuz yönde etkileyecek şekilde kullanmak aynı zamanda okul ders saatleri içerisinde telefon bulundurmak kesinlikle yasaktır.

•      Öğrenciler okula geldiklerinde telefonlarını müdür yardımcısının odasında bulunan bölüme koymakla yükümlüdürler. Cep telefonunun amacı dışında kullanımı ihlali oluştuğunda, öğrenci, telefondaki özel verilerin korunmasını sağlamak amacıyla telefonunu kapatıp ders öğretmenine verir. Ders öğretmeni öğrenci telefonunu ilgili müdür yardımcısına teslim eder. Cep telefonu öğrenci velisine teslim edilinceye kadar güvenli bir yerde tutulur. Velisi dışında telefon kimseye teslim edilmez.

•      Çocukların cep telefonlarının ve kişisel cihazların tüm kullanımları, kabul edilebilir kullanım politikasına uygun olarak gerçekleşecektir.

•      Cep telefonları veya kişisel cihazlar, bir öğretmenin onayını alarak onaylanmış ve yönlendirilmiş müfredat tabanlı etkinlik kapsamında olmadıkları sürece dersler veya resmi okul saatlerinde öğrenciler tarafından kullanılamaz.

•      Çocukların cep telefonlarını veya kişisel cihazlarını eğitim etkinliğinde kullanımı, okul idaresi tarafından onaylandığında gerçekleşecektir.

•      Bir öğrenci ebeveynlerini arama gereği duyduğunda, okul telefonunu kullanmasına izin verilecektir.

•      Ebeveynlerin okul saatlerinde cep telefonuyla çocuklarıyla iletişim kurmamaları, okul idaresine başvurmaları önerilir. İstisnai durumlarda öğretmenin onayladığı şekilde istisnalara izin verilebilir.

•      Öğrencilerimiz cep telefon numaralarını yalnızca güvenilir kişilerle paylaşmaları, tanımadıkları güvenilir bulmadıkları kişilerle cep telefonu gibi kişisel bilgilerini paylaş mamaları gerektiği konusunda bilinçlendirilmektedirler.

•      Öğrencilere, cep telefonlarının ve kişisel cihazların güvenli ve uygun bir şekilde kullanımı öğretilecek ve sınırların ve sonuçların farkına varılacaktır.

•      Öğrencinin kişisel cihazında veya cep telefonunda bulunan materyalin yasadışı olabileceği veya cezai bir suçla ilgili kanıt sağlayabileceğinden şüpheleniliyorsa, cihaz daha ayrıntılı araştırma için polise teslim edilir.

E-GÜVENLİK EĞİTİMİ:

·            Öğrenciler arasında güvenli ve sorumlu internet kullanımının önemi ile ilgili farkındalık yaratmak için bir çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) müfredatı oluşturulur ve okulun tamamında yer alır.

·            Öğrenciler, Kabul Edilebilir Kullanım Politikasını, yaşlarına ve yeteneklerine uygun bir şekilde okumak ve anlamak için desteklenecektir.

 

·            Tüm kullanıcılara ağ ve internet kullanımının izleneceği bildirilecektir.

·            Öğrencilerin teknolojiyi doğru ve verimli kullanması teşvik edilmektedir.

·            Okul, öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun olarak çevrimiçi güvenliği geliştirmek için akran eğitimini uygulayacaktır.

·            6 Şubat Güvenli internet Günü okulumuzda kutlanmaktadır. Bu güne yönelik okul koridorları ve sınıflarda pano çalışmalarımız ve sosyal medya paylaşımlarımız olacaktır.

·            Çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) politikası, tüm çalışanların katılımı için resmi olarak sağlanacak ve tartışılacak ve korunma sorumluluğumuzun bir parçası olarak güçlendirilecek ve vurgulanacaktır.

·            Personelin tüm üyelerine, profesyonel ve kişisel olarak, güvenli ve sorumlu İnternet kullanımı konusunda güncel ve uygun personel eğitimi, düzenli (en az yıllık) temelde çeşitli şekillerde sağlanacaktır.

·            Okulumuz, çocukların internetin ve dijital teknolojinin güvenilir ve sorumlu kullanıcıları olabilmesi için ana-babaların oynayacakları önemli bir role sahip olduklarını kabul eder.

·            Ebeveynlerin dikkatleri, okul açıklamaları ve okul web sitesinde okul çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) politikasına ve beklentilerine yönelecektir.

·            Okulumuzun bir parçası olarak ebeveynlerin çevrimiçi güvenlik bilgilerini okumaları istenecektir.

·            Ebeveynlere okulumuzun web sitesinde yer alan e güvenlik ile ilgili bölümü takip etmeleri, bunun hakkında çocukları ile konuşmaları teşvik edilecektir.

·            Çevrimiçi güvenlik konusundaki ebeveynler için bilgi ve rehberlik, ebeveynlere çeşitli biçimlerde sunulacaktır.

ÇEVRİMİÇİ OLAYLAR VE KORUMA:

·            Okulumuzun tüm üyeleri çevrim içi riskiler konusunda toplantı ve çeşitli materyaller ile bilgilendirilecektir.

·            Okulumuzda yasadışı içerik, güvenlik ihlali, siber zorbalık, cinsel içerikli mesajlaşma, çocuk istismarı, kişisel bilgi güvenliği gibi konularda bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır.

·            Okulumuzda internet, bilgi teknolojileri ve ekipmanlarının yanlış kullanımı ile ilgili tüm şikâyetler okul idaresine bildirilecektir.

·            Okulumuzun tüm üyeleri gizlilik ve güvenlik endişelerini ortadan kaldırmak için resmi okul kurallarına uygun şekilde davranmaları hususunda bilgilendirilir.

·            Yaşanan olumsuzluklarda okul idaresi gerekli işlemleri yapmakla sorumludur.

·            Sorunların çözümünde çalışanlar (öğretmen, idareci, personel vb), veliler ve öğrenciler okul ile birlikte hareket etmelidir.

·            Öğrenciler ilgili derslerin müfredatı kapsamında cinsel mesajlaşma, çevrimiçi aşır, radikalleşme ve nefret söylemlerine karşı bilgilendirilir. Böyle durumlarla karşılaştıklarında ne yapmaları gerektiği gerek broşürlerle gerekse sözlü şekilde anlatılır.

·            Öğrencilerin okul içinde filtrelenen internet erişiminin evde de filtrelenmesi ve uygunsuz içeriklere erişimin engellenmesi, e-güvenlik konusunda gerekli bilgilendirmeler ve çevrimiçi ortamlarda farkındalık yaratma çalışmaları veli toplantılarında Rehber Öğretmeni/Sınıf Öğretmeni tarafından yapılır.


 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.03.2024 - Güncelleme: 11.03.2024 09:32 - Görüntülenme: 34
  Beğen | 0  kişi beğendi